Menu
0 Comments

Možná se domníváte, že jde o slavnou pohádkovou postavičku, ale není tomu tak. Odlišit by ji mělo správné psaní. Pohádková bytost je Ali Baba. Píše se to rozděleně a s velkými písmeny. Zmíněný obchod jsem si vzal na paškál, když jsem si přečetl, že překonali rekord v prodeji, a to o dost hodně. Ale o tom níže. Mrkněme jen stručně na tento e-shop, co je vlastně zač.
kamínek na bankovce
Když vám napíši, že cena jedné jejich akcie je skoro na sto patnácti dolarech (12.11.2018), tak se toho moc nedozvíte. Takže znova.
Alibaba group je největší čínskou skupinou firem v informačních technologiích. Nyní sídlí v Chang-Čou. V roce 1999 ji založil Jack Ma s názvem v nadpisu. O čtyři léta otevřel i aukční server Taobao. A vznikaly další a další vychytávky, jako platební brána a také různé obchodní platformy.
Nuže a nyní k rekordu samotnému. Jako každý rok je jedenáctého jedenáctý jen jednou, a právě tento den se zapsal do historie zmíněného obchodu. V západních zemích se tento den jmenuje Den nezadaných neboli single mužů a žen. U nás se to nějak neujalo, anebo jsem to nepostřehl.
distribuce peněz
Ruský server se nám svěřuje naplno, že prý prodali zboží za jednu miliardu! dolarů za osmdesát pět sekund.
Český server zprávu převzal a nyní se honosí titulkem o prodeji zboží za deset miliard za hodinu. A chcete třetí údaj? Nic není nemožné, a tak z naprosto jiného serveru, ne ruského, čteme další fascinující zprávu o tržbě přes osmdesát miliard dolarů za dvacet čtyři hodin. Nu, čtenář si to musí překousat sám. Protože zprávy jsou to přece zaručené. Nebudeme bádat nad přesným množstvím, přijměme prostě fakt, že rekord padl a je to. Na to, že Amerika zavedla nové tarify a čínská měna jüan klesla, je to přece jen úctyhodný obrat. Už po šestnácti hodinách padl loňský rekord.
Pro normálního smrtelníka je to nepředstavitelná částka a jistě nejsem sám, kdo by chtěl mít alespoň jednu desetinu z toho na účtu.