Menu
0 Comments
Vitamin B1 nebo-li thiamin je absorbován do těla pouze skrze potraviny a ukládá se pouze v omezeném množství, takže může nastat poměrně rychle problém, když jeho spotřeba není dostatečná. Látka má charakteristický zápach, který může být použit proti komárům, protože se uvolňuje přes kůži, a komáři to nemohou cítit. Účinnost se však může značně lišit.
mísa fazolí

Funkce

Je znám jako „vitamin nálady“, z čehož lze odvodit jeho nejdůležitější funkci. Je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Další úkoly, na kterých se tato látka významně podílí, jsou:
●     Metabolismus sacharidů / glukózy
●     Metabolismus aminokyselin
●     Výroba energie z potravin
●     Stimulační přenos v nervovém systému
 

bedýnka ořechů
Co se stane během nedostatku?

Ačkoli je nedostatek thiaminu vzácný, jedná se o jeden z nejčastěji diagnostikovaných nedostatků vitaminu. Zejména alkoholici a lidé s jednostrannými dietami mají často velmi nízkou hladinu této látky. Ti, kteří jedí převážně bílé moučné výrobky a bílou rýži nebo mnoho surových měkkýšů a sladkovodní ryby, zvyšují riziko, že nebudou mít v těle dostatečné množství B1. Navíc i nemoci mohou vést k nedostatku tohoto prvku. Patří mezi ně nesnášenlivost na lepek, crohnova choroba, jaterní onemocnění a jiné metabolické poruchy.
Pokud tělo postrádá prvek B1, nemůže už optimálně provádět ty funkce, které ovlivňují buňky a orgány, které závisí na metabolismu glukózy. Patří sem především svalové buňky, včetně srdce. Příznaky a účinky nedostatku thiaminu jsou:
●     problémy s pamětí / zapomnětlivost
●     únava
●     popudlivost
●     bolesti hlavy
●     anorexie
●     depresivní nálada / deprese
●     snížení fyzické účinnosti
●     nedostatek koncentrace
●     svalová slabost (zejména u telat)
●     abnormální pocity (od brnění až po necitlivost) v končetinách
●     rozmazané vidění
●     nízký krevní tlak
●     selhání srdce
Denní potřeba
Dospělí potřebují nejméně 1 mg této látky denně, těhotné ženy potřebují 1,2 – 1,3 mg denně. Vitamín je ve vodě rozpustný, což znamená, že během vaření se část ztrácí pomocí vody na vaření. Vzhledem k tomu, že je také citlivý na teplo, doporučuje se jemné krátké vaření nebo syrová spotřeba.
Pokud jíte syrové sladkovodní ryby (losos) nebo měkkýšě (ústřice), neměli byste to přehánět a pamatujte na to, že obsahují enzym, který způsobuje rozklad vitaminu B1.

Které potraviny obsahujívitamín B1?

Dalším dobrým zdrojem jsou ořechy a semena, zejména slunečnicová semínka, arašídy a sezamová semínka. Ujistěte se, že je nepečete, jen tak zabráníte ničení vitamínu! Velké množství obsahují i luštěniny. Ale protože obsahují také jed, který je pro člověka jedovatý, neměli byste je nikdy konzumovat syrové.

Doporučení

Vždy dejte přednost celozrnným výrobkům, zřídka využívejte surové produkty ze sladkovodních ryb. Domácí cereálie s obilnými vločkami, posypané pšeničnými klíčky a slunečnicovými semínky, jsou nejen zdravým začátkem dne, ale již jsou i slušným doplněním thiaminu.
Vitamin B1
4.3 (85.71%)7